Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kissinger: Ukrajinu do NATO nepřijmeme

Ve své nejnovější, již sedmnácté knize s názvem World Order nás Henry Kissinger připravuje na nové uspořádání světa. Mimo to také bourá iluze všech, kdo se domnívají, že by se USA nějak zásadněji postavily proti Rusku kvůli anexi Krymu.

Henry Kissinger patří k nejvlivnějším osobnostem americké zahraniční politiky. Od roku 1969 pracoval nejdříve jako poradce prezidenta Nixona, později jako ministr zahraničních věcí USA. Ministrem zůstal i za prezidenta Forda až do roku 1977. Kissinger je dodnes častým hostem v Bílém domě. Jak prezident Obama, tak i jeho ministr zahraničí jej konzultují v ožehavých otázkách zahraniční politiky.

 

Zatímco levicové kruhy se již několikrát snažily Kissingera dostat před soud kvůli údajným válečným zločinům, za něž má být zodpovědný (napalmové útoky ve Vietnamu a Kambodži, puč proti Salvadoru Allendovi v Chile), pravicoví politici hlavně ve střední a východní Evropě si jej cení pro jeho neústupný postoj vůči Sovětskému svazu. Kissinger je svým vlivem na špičkové reprezentanty zahraniční politiky Spojených států amerických ztělesněním jejich kontinuity.

 

Západ ignoroval Moskvu

 

Díky svým úzkým kontaktům do Bílého domu pomáhá Kissinger novinářům nahlížet pod pokličku americké zahraniční politiky. Ve své roli „older statesman“ si může dovolit interpretovat současnou politiku USA otevřeněji než její aktivní protagonisté. Německému týdeníku DER SPIEGEL Kissinger vysvětlil, proč USA nehodlají bojovat o zvrácení statusu quo na Krymu.

 

Podle Kissingera sice principiálně nelze akceptovat, aby si jeden stát přivlastnil území jiného státu, ale v případě Krymu se musí „zohlednit zájmy Ruska“. Západ udělal v posledních letech velkou chybu, když ignoroval jasné signály z Moskvy a hnal jednání s Ukrajinou o jejím vstupu do NATO stále dál stejně tak jako její hospodářsko-politické sblížení s Evropskou unií, vysvětluje Kissinger. Svou argumentaci končí konstatováním, že „pro Rusko měla Ukrajina vždy zvláštní význam“.

 

S překvapivou otevřeností bere Kissinger Ukrajincům iluze o tom, že by se mohli někdy stát členy NATO. Poukazuje při tom na skutečnost, že nové členské země musí být přijaty jednohlasně. Vzhledem k postoji USA, ale i Německa proto Kissinger suše konstatuje: „Všichni víme, že tohle nikdy jednohlasně neprojde.“

 

Hlavní jsou velmoci

 

Z Kissingerových úst hovoří pragmatik a politik, jenž ví, že mocenské zájmy USA a jejich vztahy ke zbylým velmocem, jako Rusko a Čína, budou vždy mít primát nad partikulárními zájmy menších zemí. Všechny, kdo tomu nechtějí rozumět, Kissinger varuje, že „vznik nové studené války by byla tragédie, která rozhodně není v zájmu USA. Pokud se dá tomuto konfliktu vyhnout, tak bychom se ho měli vyvarovat.“ Kissinger poukazuje také na fakt, že „doposud nikdo nepředložil konkrétní návrh, jak dostat Krym zpět do Ukrajiny“, a konstatuje, že „za východní Ukrajinu nikdo nechce jít bojovat“. Oproti tomu Američané budou i v budoucnu odkázáni na spolupráci s Ruskem při řešení různých lokálních konfliktů: „Musíme mít na zřeteli, že Rusko potřebujeme jako partnera k řešení krizových situací, jako například nukleární konflikt s Íránem nebo občanská válka v Sýrii.“

 

Dezolátní situace v celé řadě zemí v severní Africe a na Blízkém východě je pro Kissingera předzvěstí nového světového pořádku. Ve své knize World Order Kissinger popisuje, že dnešní uspořádání světa je založeno na vestfálském míru z roku 1648. Ten byl založen na svrchovanosti států a politice nevměšování do vnitřních záležitostí cizích států.

 

Podle Kissingera v současné době ovšem zažíváme stav, kdy se „celé regiony vymykají státní kontrole, jako například na území Libye, Iráku nebo Sýrie. Stát jako základní jednotka světového pořádku čelí útokům ze všech stran.“ Podle Kissingera již nefungují regionální systémy, naopak všechny státy mají možnost spolu vstupovat do interakce globálně. Jenže údajně chybějí pravidla, podle nichž by se mezistátní uspořádání mělo řídit. Místo nich prý existuje pouze náhled na svět z čínského, islámského, západního a ruského úhlu pohledu.

 

Kissinger od tohoto stavu odvozuje potřebu vzniku nového světového pořádku, který by měl podle něj ovšem „samovolně vzniknout a nebýt vnucen“. Tento postřeh je celkem zábavný, obzvlášť když jej doprovází ujištění, že USA jsou a zůstanou jedinou supervelmocí na světě.

 

text byl publikován v magazßinu Reflex 50/2014

Autor: Petr Bystron | úterý 16.12.2014 10:03 | karma článku: 23,16 | přečteno: 1275x
  • Další články autora

Petr Bystron

Zelenský přestřelil.

Ukrajina čelí kritice Slovenska, Maďarska i Polska kvůli sporům ohledně obilí. USA se zase ptají, kam se poděla jejich finanční pomoc. Šéf politické strany SMER, Robert Fico, označil chování Ukrajiny za „nebetyčnou drzost“.

30.9.2023 v 8:00 | Karma: 24,44 | Přečteno: 498x | Diskuse

Petr Bystron

Německý prezident chválí teroristku RAF jako „velikánku světových ději"

Skandál v prezidentském paláci: Německý prezident Frank Walter Steinmeier zařadil spoluzakladatelku teroristické organizace RAF Gudrun Ensslinovou mezi „velké ženy světových dějin“.

19.3.2022 v 7:00 | Karma: 31,32 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Petr Bystron

Německo: Levicoví extremisté manipulovali TV-duel před volbou kancléře.

Hned tři levicoví extremisté vyškolení skalní komunistkou se tento týden dostali do dvou televizních duelů kandidátů na německého kancléře. Hráli „obyčejné občany“, přitom jejich cílem bylo „zničit Lascheta“.

23.9.2021 v 14:41 | Karma: 29,79 | Přečteno: 797x | Diskuse| Politika

Petr Bystron

Německo v hledáčku OSN: Komisař pro lidská práva vyšetřuje brutální zásah policie

Jako za totality: Vláda Angely Merkelové nechává mlátit bezbranné demonstranty - ženy, děti i důchodce.

27.8.2021 v 18:25 | Karma: 44,57 | Přečteno: 6833x | Diskuse| Politika

Petr Bystron

Německo: Raději postřílet boháče, než se nechat zvolit AfD

Jak daleko se německá politika za vlády Angely Merkelové posunula doleva, dokumentují dva aktuální skandály z průběhu posledních dní.

9.3.2020 v 7:10 | Karma: 42,41 | Přečteno: 2893x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:44

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2442x
Autor je zahraničněpolitickým mluvčím frakce AfD v Bundestagu. Vystudoval ekonomii a mezinárodní vztahy na Univerzitě v Mnichově. Pravidelně publikuje v českých i zahraničních médiích.

Seznam rubrik