Jak se uplácí ve světě: šéf Formule 1 u soudu.

12. 06. 2014 12:59:38
Drama před soudem: Boss formule 1 Bernie Ecclestone čelí obžalobě z korupce. V roce 2005 údajně „podmáznul“ tehdejšího člena představenstva Bayerische Landesbank Gribkowského částkou 44 miliónů dolarů. Že inkriminovaná suma svého času změnila majitele, nikdo nepopírá. Ecclestone ovšem tvrdí, že byl Gribkowským vydírán.
Bernie Ecclestone: podlpácel, nebo byl vydírán?
Bernie Ecclestone: podlpácel, nebo byl vydírán?archiv

Životní dráhy obou mužů se poprvé zkřížily někdy před dvanácti lety. Po krachu televizního impéria Lea Kircha se vlastnické podíly na formuli 1 octly v rukou Bayerische Landesbank, jež je měla do té doby od Kircha v zástavě za miliardový kredit. Tato zemská banka, která má ze svého statutu hlavně podporovat bavorské živnostníky a zákazníky spořitelen, se tak ze dne na den stala majitelkou nadpoloviční většiny podílů na cirkusu formule 1.

Péče o toto „baby“ v představenstvu spadlo do klína právě Gribkowskému. Několik měsíců si tento téměř 190 cm vysoký kolos užíval slávu a mondénní život po boku pouze 159 cm malého Ecclestona ve VIP-boxech všech atraktivních destinací formule 1.

Diktátor Bernie

Psal se rok 2005 a Bayerische Landesbank zažalovala Ecclestona před soudem v Londýně. Banka se soudní cestou dožadovala více pravomocí při řízení F1, protože i přesto, že držela společně s dvěma dalšími bankami více než 75procentní podíl, v dozorčí radě měli nadále většinu zástupci nadace tehdejší Ecclestonovy manželky „Bambino“.

Tím vyvrcholilo několikaměsíční napětí, v jehož průběhu docházelo k prapodivným věcem. V roce 2004 si Gribkowski stěžoval policii, že je zastrašován neznámými osobami, a zmínil podezření, že za vším stojí Ecclestone, který dle Gribkowského „vedl formuli 1 jako diktátor“.

Není proto divu, že „diktátor“ Ecclestone si ani v této situaci nenechal nahlížet do karet. Překvapivá byla spíše skutečnost, že spor byl nakonec vyřešen šalamounsky: ještě než soud mohl něco rozhodnout, banka svůj podíl prodala anglickému finančnímu investorovi CVC, partnerovi, jejž preferoval Ecclestone, za cenu 773 miliónů dolarů.

Krátce po celé transakci se Gribkowski setkal s Ecclestonem u Velké ceny Bahrajnu. „Did you get a bonus?“ („Dostal jsi bonus?“) zeptal se Ecclestone. „Ne,“ odvětil Gribkowski. „Fucking bank!“ („Zas*aná banka“) rozčilil se Ecclestone a vyzval Gribkowského, aby mu sdělil částku. Ten neváhal a řekl si o 50 miliónů dolarů.

Peníze začaly záhy proudit. V průběhu následujících dvou let přistálo oklikou přes několik offshoreových firem celkem 44 miliónů dolarů na účtu Gribkowského pro tento účel založené soukromé nadace Sonnenschein v Rakousku. Polovinu celé sumy převáděl Ecclestone přes svou Valper Holding, jež za tímto účelem v roce 2006 zřídila na ostrově Mauricius firmu First Bridge, kterou v roce 2009 zase zlikvidovala. Druhá část přetekla přes italského podnikatele, playboye
a dlouholetého přítele Bernieho Ecclestona Flavia Briatora a přes Ecclestonova právníka v Ženevě.

Všichni byli spokojeni až do roku 2011, kdy celá věc praskla. Ecclestone s Gribkowským měli smůlu. Bayerische Landesbank se totiž v roce 2009 dostala do velkých finančních potíží kvůli svému podílu na rakouské Hypo Group Alpe Adria (HGAA).

Aby HGAA nezkrachovala, byla v roce 2009 Rakouskem zestátněna. Přičemž Bayern LB odprodala rakouskému státu svůj podíl, který nabyla za 1,6 miliardy eur pouhé dva roky předtím, za symbolická čtyři eura, a ještě musela doplatit 825 miliónů eur.

Banka se tak dostala na okraj krachu, před nímž ji zachránila pouze půjčka bavorského státu ve výši desíti miliard eur. Po této záchranné akci ovšem v bance nezůstal kámen na kameni. Šéf předsednictva dostal padáka, členové dozorčí rady museli před soud a na překlep se dostaly všechny podezřelé transakce bývalých let – i prodej podílů na F1.

Vydírání?

V roce 2012 byl Gribkowski za korupci odsouzen k osmi a půl roku vězení. Proces probíhal ve stejném sále jako současný proces s Berniem. Soudcem byl i tehdy Peter Noll, jen Gribkowski s Ecclestonem si vyměnili role. Teď sedí na lavici obžalovaných Bernie Ecclestone. Před zahájením procesu se očekávalo, že Ecclestone udělá se soudem deal: zaplatí vysokou pokutu a zůstane na svobodě. Mnichovský zemský soud má s dohodami tohoto typu dobré zkušenosti.

V minulých letech vyinkasoval od Siemense 600 miliónů eur, od firmy MAN 150, od Ferrostahlu 149 a od Linde 35 miliónů.

Jenže Ecclestone šel do boje. Tvrdí, že jej Gribkowski vydíral tím, že anglickým úřadům zpřístupní informace o tom, že nadaci „Bambino“ nadále řídil Ecclestone, i když byla vedena na jméno jeho tehdejší ženy. V tomto smyslu prý vypovídal i při soudním líčení v Londýně. Tím byla podle Ecclestona celá konstrukce s nadací ohrožena. „Chtěl po mně peníze a já jsem se zalekl,“ tvrdí Ecclestone. „Za co jste ty peníze dostal?“ chce vědět soudce Noll od Gribkowského. Odpověď: „Tuto otázku jsem nikdy nepoložil.“

Text byl zveřejněn v časopise Reflex 23/2014 - 05.06.2014

Autor: Petr Bystron | čtvrtek 12.6.2014 12:59 | karma článku: 7.33 | přečteno: 397x

Další články blogera

Petr Bystron

Zelenský přestřelil.

Ukrajina čelí kritice Slovenska, Maďarska i Polska kvůli sporům ohledně obilí. USA se zase ptají, kam se poděla jejich finanční pomoc. Šéf politické strany SMER, Robert Fico, označil chování Ukrajiny za „nebetyčnou drzost“.

30.9.2023 v 8:00 | Karma článku: 24.15 | Přečteno: 493 | Diskuse

Petr Bystron

Německý prezident chválí teroristku RAF jako „velikánku světových ději"

Skandál v prezidentském paláci: Německý prezident Frank Walter Steinmeier zařadil spoluzakladatelku teroristické organizace RAF Gudrun Ensslinovou mezi „velké ženy světových dějin“.

19.3.2022 v 7:00 | Karma článku: 31.23 | Přečteno: 976 | Diskuse

Petr Bystron

Německo: Levicoví extremisté manipulovali TV-duel před volbou kancléře.

Hned tři levicoví extremisté vyškolení skalní komunistkou se tento týden dostali do dvou televizních duelů kandidátů na německého kancléře. Hráli „obyčejné občany“, přitom jejich cílem bylo „zničit Lascheta“.

23.9.2021 v 14:41 | Karma článku: 29.71 | Přečteno: 797 | Diskuse

Petr Bystron

Německo v hledáčku OSN: Komisař pro lidská práva vyšetřuje brutální zásah policie

Jako za totality: Vláda Angely Merkelové nechává mlátit bezbranné demonstranty - ženy, děti i důchodce.

27.8.2021 v 18:25 | Karma článku: 44.57 | Přečteno: 6832 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 593 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 902 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.70 | Přečteno: 1554 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 495 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 39 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2442

Autor je zahraničněpolitickým mluvčím frakce AfD v Bundestagu. Vystudoval ekonomii a mezinárodní vztahy na Univerzitě v Mnichově. Pravidelně publikuje v českých i zahraničních médiích.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...